Proširene vene genitalnih organa

Proširene vene genitalnih organa javljaju se i kod muškaraca i kod žena. Ova bolest može zahvatiti penis, matericu, testise, perineum, usne i vulvu. Trajne patološke promjene ne samo da negativno utječu na zdravlje organa, već utječu i na psihičko stanje pacijenta.

bol u donjem dijelu trbuha s proširenim venama genitalija

Proširene vene kod žena

Prema statistikama, takva patologija kod žena najčešće se javlja na usnama. Prvi znakovi bolesti su pogoršanje općeg blagostanja, što utiče na seksualni život.

Postoji nekoliko uzroka proširenih vena kod žena:

 1. Urođena ili stečena insuficijencija vaskularnih zidova. Proširene vene mogu nastati uslijed teškog fizičkog napora, kroničnih bolesti karličnih organa ili gojaznosti.
 2. Upotreba hormonalnih lijekova, uključujući kontraceptive.
 3. Trudnoća. Sa svakom sljedećom trudnoćom povećava se rizik od proširenih vena ženskih genitalnih organa.

O prisutnosti seksualnih proširenih vena svjedoče simptomi poput pojave "zvjezdica" ili čvorića na venama u intimnoj zoni. Koža na ovom području postaje suva i osjetljiva. Kod nekih žena na usnama se stvara pigmentacija s proširenim venama. Posebnost bolesti je da se usne počinju povećavati, formira se oteklina, što dovodi do njihove deformacije. Može se povećati kao jedna usana, a istovremeno i dvije. Kako bolest napreduje, žena počinje osjećati bol i svrab.

U rizičnoj grupi za nastanak bolesti su one žene koje pate od proširenih vena na nogama.

Što se tiče trudnica, do razvoja proširenih vena genitalnih organa dolazi zbog brzog debljanja, povećane fizičke aktivnosti i pritiska povećane maternice na vene. Snažan pritisak fetusa na karlične organe može izazvati proširene vene vulve. Prilikom pucanja kapilara, što se dešava izuzetno rijetko, žena doživljava manje krvarenje.

Vrijedi napomenuti da tokom gestacije fetusa bolest nema negativan učinak na njega.

Ako je uzrok proširenih vena genitalnih organa trudnoća, tada će bolest proći sama od sebe nekoliko mjeseci nakon porođaja. Glavni uvjet za oporavak u takvoj situaciji je isključenje teških fizičkih napora i kontrola tjelesne težine.

Proširene vene muških genitalnih organa

Muški genitalni organi nisu ništa manje izloženi riziku od razvoja ove bolesti nego ženski. Površno smještene žile na zdravom muškom genitalnom organu ne prelaze 3-4 mm u promjeru. Najčešća dijagnoza je varikokela, odnosno proširene vene testisa.

Uzroci patologije u većini slučajeva povezani su s načinom života muškarca, ali u nekim situacijama bolest se može pojaviti zbog okolnosti koje su izvan kontrole osobe.

geni i predispozicija za proširene vene genitalija

Glavni uzroci proširenih vena genitalnih organa kod muškaraca su:

 1. Povreda genitalija.
 2. Prisutnost benignih ili malignih neoplazmi.
 3. Dugotrajno prenatrpanost mjehura, što dovodi do kompresije organa.
 4. Prethodne hirurške intervencije na karličnim organima.
 5. Dugotrajno i redovno samostalno kašnjenje u procesu ejakulacije.
 6. Upotreba raznih lijekova, poput anestetika, koji pomažu produžiti seksualni odnos.
 7. Nasljednost.
 8. Posljedice zaraznih bolesti genitalnih organa.

Muškarac može posumnjati na prisutnost proširenih vena ako se ispod njegove kože na krvnim žilama formiraju čvorovi različitih veličina. Osim toga, javlja se nelagodnost i peckanje tokom snošaja. U uzbuđenom stanju vene nabubre, a njihova gustoća se značajno povećava.

U pozadini takvih promjena dolazi do stagnacije krvi. Kod proširenih vena, skrotum karakterizira njegovo povećanje s promjenom boje. Daljnji razvoj bolesti prepun je neplodnosti, jer nakupljena krv izaziva pregrijavanje sperme.

Liječenje proširenih vena genitalnih organa kod žena i muškaraca

Kada se bolest pojavi u procesu rađanja djeteta, ženi se savjetuje da se ne napreže i nosi kompresijsko donje rublje. U slučaju da bolest napreduje i uzrokuje tešku nelagodu budućoj majci, propisuju joj se lijekovi protiv bolova, hemostatski i antiseptički lijekovi. Sve lijekove i njihovu dozu propisuje ljekar. Pokušaji samoliječenja mogu naštetiti intrauterinom razvoju djeteta.

konsultacija sa lekarom zbog proširenih vena genitalnih organa

U svim ostalim slučajevima, tretman bira ljekar, na osnovu uzroka proširenih vena. Hirurška intervencija je indicirana u slučajevima kada konzervativne metode terapije ne daju željene rezultate ili se smatraju neprikladnim.

Moderne metode liječenja genitalnih proširenih vena provode se flebektomijom, kao i radiofrekventnom i laserskom koagulacijom.

Kod muškaraca se ovaj patološki proces eliminira konzervativnom metodom liječenja zbog privremene apstinencije od spolnog odnosa. Osim toga, propisuju se analgetici, protuupalni (nesteroidni) lijekovi i antikoagulansi.

Kirurško liječenje se provodi metodom legiranja, izvodi se ekscizija ili trombektomija.