Vježbe za proširene vene

Važno je raditi vježbe za proširene vene za sve, bez obzira da li su vidljive samo paučine na nogama ili su se već pojavili čvorovi. U svim slučajevima potrebno je ubrzati cirkulaciju krvi, posebno ako je profesionalna aktivnost povezana sa stalnim boravkom u sjedećem položaju ili morate stajati nekoliko sati za redom. Nastavnici koji provode sate na odeljenju, frizeri koji po ceo dan prave frizure, kancelarijski radnici koji ne ustaju od kompjutera od jutra do večeri, vozači koji su primorani da čekaju satima za volanom saobraćajne gužve. . . mnoge takve profesije, stoga, pored naslijeđa, prehrane, viška kilograma, pasivnog načina života, postoji još jedna važna točka koja utječe na zdravlje vena: morate odmoriti noge i barem malo vježbati nekoliko puta dan. Na primjer, ako osoba sjedi za kompjuterom, onda nije potrebno mnogo vremena i prostora da se ispruži nogu ispod stola i izvrne nožni prst u oba smjera. Naravno, postoje vježbe koje zahtijevaju prostor, potrebno ih je raditi stojeći ili ležeći. Ali elementarni pokreti koji nisu vidljivi drugima su odličan izlaz u ovoj situaciji.

vježbe za proširene vene

Jednostavan set vježbi za proširene vene

Ovdje će biti samo tri boda. Za zdravlje vaših nogu možete sebi priuštiti izvođenje ovih jednostavnih i brzih vježbi za proširene vene:

  1. Ova vježba se može izvoditi i stojeći i sjedeći. Nogu je potrebno podići iznad poda i napraviti rotacijske pokrete prstom - prvo u jednom smjeru 4 "okreta", zatim u drugom. Ponovite 10-15 puta sa svakom nogom.
  2. Kao i prvi, ovaj zadatak je pogodan za sjedeći i stojeći položaj. Noga mora biti podignuta od poda. Povucite nožni prst prema sebi dok ne osjetite peckanje ili zagrijavanje u potkoljenici (to je ono što rade mišići potkoljenice). Zadržite 4 brojanja i opustite stopalo. Ponovite 10-15 puta sa svakom nogom.
  3. Za treću vježbu morat ćete napustiti stol, ali vrijedi. Stavite stopala u širinu ramena. Stanite na vrhove prstiju. I zamislite da je za krunu vezan konac koji je povučen prema gore. Može se zamisliti da je ovo klica iza koje se proteže cijelo tijelo, opušteno se proteže kičma. 4 brojanja treba da "raste", stajanje na prstima i - opuštanje, uz povratak u početni položaj. Ponovite 10-15 puta.

Pored vežbanja

  • Oni koji provode radni dan na nogama, ili kod kuće moraju puno da stoje, na primjer, peru puno suđa ili kuhaju za veliku porodicu i tako dalje, ne bi trebali „smrznuti" u jednom položaju. Dobar izlaz je da koračate s jedne noge na drugu, pravite kružne pokrete prstima, kao u gornjem kompleksu, plešete ako situacija dozvoljava. Možete staviti nisku stolicu i na nju naizmenično stavljati noge. Da biste to učinili, možete koristiti bilo koje prikladne predmete - na primjer, prečku za ljestve.
  • Kod dugotrajnog sjedenja, koliko god to smiješno zvučalo, vrijedi se prevrtati s zadnjice na zadnjicu kako biste barem s vremena na vrijeme promijenili položaj tijela. Dobro je povremeno ustajati i praviti kružne pokrete kukovima. Kada radite za kompjuterom na daljinu, preporučljivo je zamijeniti stolicu velikom fitballom tako da je karlica u pokretu što je više moguće.
  • Vježbe za proširene vene savršeno se nadopunjuju kontrastnim tušem. Pomaknite mlaz vode odozdo prema gore po nogama kako biste pomogli protok krvi, savladavajući silu gravitacije. Nakon vodenih postupaka, dobro je ležati sa podignutim nogama (glavno je da su noge iznad karlice).
  • Osim toga, plivanje i hodanje pomažu u borbi protiv proširenih vena. Dovoljno je pronaći vremena za šetnju umjerenim tempom po parku ili mirnim dvorištima. Trčanje je, naprotiv, nepoželjno. Lagane vrste sportskih aktivnosti, poput hodanja i plivanja, pomažu poboljšanju cirkulacije krvi, jačaju kardiovaskularni sistem. A plivanje također ublažava stres na zglobovima.