Laserska koagulacija proširenih vena

Endovazalna laserska koagulacija proširenih vena je savremena, visokoefikasna, sigurna i jednostavna metoda laserskog hirurškog lečenja ranih stadijuma proširenih vena. Tehnika je popularna u cijelom svijetu, ali se koristi samo u centrima za vaskularnu hirurgiju opremljenim posebnom laserskom opremom. Uklanjanje proširenih vena na nogama laserom pacijenti lakše podnose u odnosu na klasičnu hirurgiju i doprinosi brzom oporavku.

Lasersko liječenje proširenih vena

Unatoč svim pozitivnim aspektima, laserska koagulacija, kao i svaka druga metoda, ima svoje nedostatke. Vrlo je važno uzeti u obzir terapijske mogućnosti operacije, koristeći je samo u onim slučajevima kada je zaista indicirana i pomoći će pacijentu. Neprihvatljivo je tretirati laserom sve pacijente sa proširenim venama po šablonskom principu, povinujući se isključivo komercijalnim interesima i modi.

Indikacije i mogućnosti metode

Samo proširenjem površinskih vena (velike i male safene) donjih ekstremiteta od 1 i 2 stepena moguće ih je ukloniti laserom. To znači da samo u ranim fazama proširenih vena operacija laserske koagulacije može biti efikasna.

Preciznije indikacije za operaciju:

 • Direktan ili blago vijugav tok proširenih žila, kada nemaju oštre zavoje.
 • Nedostatak velikih proširenih vena.
 • Proširenje lumena vene je manje od 1 cm.
 • Glavni tip proširenih vena, kada se proširenje širi duž središnjeg trupa male ili velike vene safene i ne uključuje veliki broj malih pritoka u proces.

Laserska koagulacija variksa uvećanih za više od 2 stepena je neprikladna zbog visokog rizika od recidiva bolesti u dugotrajnom postoperativnom periodu. Ako se proces proteže ne samo na debla malih ili velikih vena vena, već i na njihove glavne grane (pritoke), može se izvesti kombinirana operacija. Uključuje lasersku koagulaciju glavnog debla i kirurško uklanjanje proširenih vena malih grana kroz zasebne male punkcije. Takva intervencija je također nisko-traumatična i kombinuje sve prednosti laserske i tradicionalne hirurgije.

Kontraindikacije

Čak i kod pacijenata sa manjim stepenom proširenih vena lasersko liječenje se ne može izvoditi ako postoje kontraindikacije za operaciju. Oni su apsolutni - kategorički, kod kojih koagulacija variksa može pogoršati postojeće promjene u tkivima, i relativni - privremeni, u kojima se povećava rizik od postoperativnih komplikacija. Sve kontraindikacije su navedene u tabeli.

Apsolutno Relativno
Poremećaji zgrušavanja krvi u vidu povećane sklonosti stvaranju krvnih ugrušaka ili krvarenju Purulentno-upalni procesi kože u donjim ekstremitetima, posebno na mjestima budućih rezova
Teško opšte stanje pacijenta Pogoršanje postojećih hroničnih bolesti unutrašnjih organa i tkiva
Znakovi kronične venske insuficijencije na nogama zbog produženog ili teškog tijeka proširenih vena (izraženo oticanje, smeđe mrlje, induracija i čirevi na koži nogu) Akutne zarazne bolesti (prehlade, virusne, crijevne infekcije)
Tromboflebitis - upala proširenih vena Problemi sa imunitetom

U trudnoći i ranom postporođajnom periodu bolje je suzdržati se od operacije laserske koagulacije proširenih vena, iako ona nema negativan učinak na fetus. To je zbog nemogućnosti predviđanja tijeka postoperativnog perioda, velikih opterećenja donjih ekstremiteta, hormonalnih i imunoloških promjena u tijelu.

Faze operacije

Princip laserske koagulacije proširenih vena nogu zasniva se na termičkom dejstvu laserskih zraka. Djelujući na tkivo, oni ih zagrijavaju, uništavaju i lijepe (zatvaraju, uzrokuju lijepljenje) stijenke posude. Kao rezultat toga, vena gubi svoj lumen, napušta i pretvara se u ožiljno tkivo.

Proces laserske koagulacije proširenih vena

Laserska hirurgija se izvodi u sterilnoj operacionoj sali uz pomoć posebne opreme:

 • Laserski koagulator je uređaj koji je izvor zračenja.
 • Laserski svjetlovod - cjevasta elektroda kojom laserski snop djeluje na venu.
 • Ultrazvučni aparat sposoban da vizualizuje površinske vene, što će omogućiti da se proceni koliko su dobro obrađene tokom operacije.

Glavne faze intervencije:

 • Označavanje vena.
 • Anestezija (ublažavanje bolova).
 • Direktno uklanjanje vena laserom.

Trajanje operacije na jednoj nozi je od 15-20 minuta ako je potrebno samo jedno vaskularno stablo, do sat vremena kada se laserska koagulacija centralnog venskog stabla kombinuje sa klasičnim uklanjanjem malih proširenih grana kroz punkcije (miniflebektomija). ).

Označavanje vena

Uspjeh laserskog uklanjanja proširenih vena na nogama ovisi o tome koliko su zahvaćene žile dobro označene (označene). Da bi to učinili, posebnim markerom ili briljantnom zelenom bojom crtaju kako i gdje variks prolazi na nozi. Takođe vrše preoperativni ultrazvučni dopler pregled vena i dodatno obeležavaju karakteristike njihovog grananja, ako nisu indicirane pre ultrazvuka.

Anestezija

Anestezija tokom operacije može biti lokalna ili regionalna ili opća. U prvom slučaju, mjesta uboda i rezova se infiltriraju (ubrizgavaju) preparatima lokalnih anestetika - ako se laserom tretira samo centralna vena.

Infiltraciona anestezija kod uklanjanja proširenih vena laserom

Ako je intervencija produžena (s miniflebektomijom), može biti potrebna spinalna anestezija ili kratkotrajna intravenska anestezija. U svakom slučaju, postupak će biti bezbolan.

Direktno izvođenje intervencije

Operacija laserske koagulacije proširenih vena na nogama je kako slijedi:

 1. Nakon anestezije u gornjoj trećini bedra duž prednje-unutrašnje površine ispod preponskog nabora, radi se ili punkcija ili rez kože dužine ne više od 2 cm.
 2. Pod vizualnim ili ultrazvučnim nadzorom, velika vena safene nalazi se na njenom spoju sa femoralnom venom.
 3. Safena vena se preseče i ligira, odvoji od duboke, a u njen lumen se umetne dugačak (oko 1 m) fleksibilni svetlovod koji se vodi do početka žile u nivou stopala.
 4. Uzastopno povlačeći svjetlosnu vodilicu do mjesta uboda na butini, snopom djeluju na zidove vene, što uzrokuje njenu opekotinu, pustošenje od krvi i obliteraciju (ljepljenje) lumena.
 5. Svjetlovod se uklanja, provjerava da li krvari, a rana na koži se šije ili previja.
 6. Laserom je nemoguće ukloniti male varikozne grane. Uklanjaju se dodatnim punkcijama koje ne zahtijevaju šivanje.
 7. Na operacijskom stolu, odmah nakon tretmana vena na nogama laserom, ekstremitet se previja elastičnim zavojem ili se na njega stavlja individualno odabrana kompresiona čarapa (čarapa).

Laserska koagulacija bi se trebala odvijati pod ultrazvučnim vodstvom, što vam omogućava da vidite kako lumen vene kolabira i dozirate intenzitet laserskog zračenja.

Prednosti i nedostaci

Laserska koagulacija je dobra i radikalna metoda liječenja proširenih vena, ali nije lijek ni za ovu bolest. Njegove prednosti i nedostaci u poređenju sa tradicionalnom hirurgijom opisani su u tabeli.

Laserska hirurgija Tradicionalna hirurgija
Anestezija je često lokalna Lokalna anestezija nije efikasna
Bez velikih rezova, bez ožiljaka Trebaju rezovi, biće ožiljaka
Operativna trauma je minimalna, vena nije uklonjena, već izgorena iznutra Vena je uklonjena, tkivo je povređeno
Procedura je brza (manje od sat vremena) Trajanje operacije je više od sat vremena
Nizak rizik od postoperativnih komplikacija Češće komplikacije u odnosu na lasersku koagulaciju proširenih vena
Brz oporavak i otpust iz klinike (čak i na dan operacije) Produženi oporavak, otpust nakon nekoliko dana
Lasersko liječenje moguće je samo kod blagih proširenih vena Možete ukloniti vene zahvaćene proširenim venama bilo kojeg stepena
Postoji rizik od obnavljanja lumena vene ako se ne liječi dobro Vene se uklanjaju hirurški, tako da nikada neće obnoviti svoj lumen
Zahtijeva posebnu opremu, pa je cijena visoka Cijena je dvostruko niža u odnosu na uklanjanje proširenih vena laserom i ne zahtijeva posebnu opremu

Rizici

Brzina i minimalna traumatizacija kirurškog liječenja proširenih vena laserom minimiziraju operativne rizike intervencije. Negativne posljedice i komplikacije javljaju se kod 1% operisanih pacijenata. Obično su lokalni i predstavljeni su upalnim procesima duž koagulirane vene. Rekanalizacija (obnova lumena) i recidiv bolesti mogući su u 5%, što može biti povezano sa operacijom bez upotrebe ultrazvučne opreme ili kod pacijenata sa teškim proširenim venama.

Postoperativni period

Rana aktivacija pacijenata je prevencija negativnih posljedica nakon laserskog tretmana proširenih vena. Na dan operacije možete hodati. Proizvodi za kompresiju (zavoj ili čarape) ne smiju se skidati 2-3 dana. Nakon tog perioda, mogu se ukloniti noću i kada se premjeste u horizontalni položaj. Kompresijske čarape morate nositi najmanje mjesec dana, oblačiti ih prije ustajanja iz kreveta. Kontraindicirana su i velika opterećenja i nedovoljna fizička aktivnost za noge.

Laserska koagulacija proširenih vena nogu je visoko efikasna i sigurna metoda radikalnog liječenja ranih faza ove patologije, koja se nadmašuje, pa čak i prevazilazi efikasnost tradicionalne hirurgije. Ali o svrsishodnosti njegove upotrebe treba odlučiti samo stručnjak, uzimajući u obzir individualne karakteristike svakog pojedinog pacijenta.